Nagy spórolási útmutató – tippek egyszerűen kezdőknek

Biztonságban érzed magad a járvány ideje alatt? Van annyi félre tett pénzed, hogy ha 3-4 hónapon keresztül nem keresnél egy forintot sem, nem kellene aggódnod? Ha ezekre a kérdésekre nem a válaszod nem vagy egyedül. Magyarországon sokan hónapról hónapra élnek, és megpróbálják a hónap utolsó napjait is nehézkesen átvészelni. Nincs ezzel semmi baj, mivel most a legjobb helyen jársz.

Összeállítottunk egy útmutatót, aminek a segítségével otthon tudsz spórolni. Egy excel tábla segítségével megtervezheted a bevételeidet és kiadásaidat, a pontok segítségével megismered a legfontosabb spórolási tippeket és a grafika segítségével pedig emlékeztetheted magad, hogy betartsd ezeket. Ha a legfontosabb tippek érdekelnek, összesűrítettük.

8 Lépés Hogyan Spórolj

8 lépés hogyan spórolj - Spórolási tippek, útmutató - egy infografika

Határozzuk el magunkat

Ahogy már az otthoni spórolási tippekben is írtuk a legfontosabb a cél meghatározása. Miért kezdünk bele? Mit szeretnénk elérni? Ne bánjunk magunkkal kesztyűs kézzel.

A S.M.A.R.T. segítségével könnyen meghatározhatod a célodat és tartani is tudni fogod. A lényeg, hogy elérhető dolgokat határozzunk meg, de egy kis mértékben toljuk ki is azokat.

SMART rendszer. A célod legyen, specifikus, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött.

A szabályokat követve, ha tényleg nincs elég félre tett pénzünk, akkor írjuk le egy cetlire, hogy ezért vágunk bele. A célunk, hogy legyen x félre tett pénzünk. Végül határozzuk meg, hogy meddig szeretnénk ezt az összeget összegyűjteni.

Ennek az elhatározásnak a segítségével már is átgondoltabban fogunk vásárolni és kétszer fogjuk meggondolni, hogy megvegyük azt az új cipőt vagy karórát.

Biztosítsuk be magunkat, hétről hétre

Ha megvagyunk a célunkkal akkor már jó úton haladunk a spórolás felé, azonban fontos hogy bebiztosítsuk is magunkat. A hetünk megtervezése segítségével nem fog minket elkapni az az érzés, hogy most mit is kellene vásárolni, vagy hogy biztos megvegyem még ezt a chips-et.

A legkönnyebb döntés mindig az egyszerű döntés, ami a mi esetünkben azt fogja jelenteni, hogy hazaféle be ugrunk a sarki boltba, noha minden szükséges megvan otthon.

Kezdésnek próbáljunk meg 3-4 naponta vásárolni csak. Egyszerre nagyobb összegnek fog tűnni, azonban ha idáig nem vezettünk költségvetési táblázatot – amelyről a későbbiekben szó lesz – akkor gyorsan rá fogunk jönni, hogy a napi vásárolgatások a kisebb boltokban, sokkal drágábbak.

Ezért is, ezeket a vásárlásokat főleg nagyobb bevásárló központokban végezzük el. Ha már belejöttünk akkor váltsunk át a heti nagy bevásárlásra. Persze nem kell mindent felhalmozni. A kenyeret, tejet és a gyorsabban fogyó élelmiszereket megvásárolhatjuk a kisebb boltokban.

Bevásárlólista és a heti menü

A nagy bevásárláshoz tudnunk kell, hogy mi lesz a heti menü. Válogassuk össze a reggelit, ebédet és a vacsorát. Próbáljunk úgy dönteni, hogy ha nagyobb kiszerelést vásárolunk valamilyen termékből az biztosan elfogyjon. A nosalty oldalon keresztül több száz recept és menü közül válogathatunk.

Bevásárlólista

Kattints ide, ha szeretnéd letölteni a bevásárlólistát nyomtatható formában!

A bevásárlólista elengedhetetlen kelléke a heti nagy bevásárlásnak. Miután kiválasztottuk a menüt, ellenőrizzük le, hogy mi található már meg otthon. Majd ezek után jelöljük be a táblázaton a szükséges hozzávalókat. Így elkerüljük az impulzus vásárlásokat (véletlen egy-két csoki, chips, plusz üdítő kerül a kosárba).

Hagyjuk a bankkártyát otthon!

Drazen Prelec & Duncan Simester, az MIT munkatársainak 2001-es kutatása alapján kiderült, hogy átlagosan akár 2x annyit költünk el a boltokban, hogy ha a bankkártyánkkat használjuk a fizetés során. A nerdwallet cikkében olvasható, hogy a McDonalds jelentése alapján a bankkártyát használok átlagosan $7 költöttek el, míg a készpénzt használók $4.5 .

Habár a jelenlegi kedvezmények és a visszatérítések mellett, amelyeket az egyes bankok a kártyás fizetések után jóváírnak, valószínűleg mára már jobban járunk a bankkártyás fizetéssel.

Vezessük a költségeinket

Ha ellátogatunk egy pénzügyi tanácsodóhoz, egyből a bevételeinkről és a kiadásainkról fog kérdezni. Nem hiába, hiszen így fogjuk tudni, hogy hol költjük el a legtöbb pénzt, tehát hol tudunk spórolni.

költségvetési táblázat a spóroláshoz

Kattints ide, ha szeretnéd letölteni a táblázatot nyomtatható formában!

Szigorúan, folyamatosan jegyezzük fel a kiadásainkat és a bevételeinket a táblázatba. Minden egyes vásárlást, esti kikapcsolódást a barátokkal, és a munka utáni kis bevásárlást is. Ennek a segítségével szépen lassan látni fogjuk a tényleges költségeinket és elkezdhetjük megtervezni, hogy hol fogunk spórolni.

Dohányzásnak vége

Az egyik legnagyobb kiadást az étel mellett a dohányosok esetében a cigaretta, ezért itt az ideje leszokni. Több tízezer forintról beszélhetünk havi szinten, éves szinten meg akár elérheti a százezres tételt is.

Fel a kerékpárra

Akármilyen könnyű beszállni az autóba, mindenki tudja, hogy évről évre csak drágulnak a benzin és dízel árak. Ha megszeretnénk spórolni ezt az összeget, akkor itt az ideje egy kerékpárra beruháznunk ha még nem rendelkezünk eggyel. Így a kisebb bevásárlásokat, a kerékpárra felpattanva megoldhatjuk.

Ha közel van a munkahelyünk, akkor abban az esetben is használjuk a kerékpárat, így a havi bérlet árat is megspórolhatjuk a nyári időszakban. Télen pedig akár gyalog is közlekedhetünk, legalább ameddigre beérünk a munkahelyre már felfrissülten kezdhetünk neki a napnak.

Fókuszáljunk az élményekre, ne a helyszínekre

Nagyszerű érzés, amikor a lábunkat a kristálytiszta tengerben lógathatjuk, mégis a legjobb történetek és élmények a barátainkkal vannak. Ezért, ha most a spórolás a cél, ne költsük a pénzünket drága repülő utazásokra.

Keressünk a környéken lehetőséget a pihenésre vagy akár hívjuk át a barátainkat egy vacsorára, társas estére.

Automatizáld a spórolást

Majdnem az összes bank már lehetőséget biztosít, hogy automatikusan egy adott napon átutaljon egy adott összeget a megtakarítási számlára. Ezt főleg azután állítsuk be, ha a fent leírtakat már alkalmazzuk 1-2 hónapja. Így nem fog az a helyzet kialakulni, hogy végül vissza kell majd utalni az összeget.

heti nagy bevásárlás

Add el amit nem használsz

Itt az ideje átkutatni a fiókokat, felnézni a padlásra és össze szedni azokat a dolgokat amiket nem használsz. Az a kristály váza ami szekrény legfelső polcán porosodik már egy éve? Add el. A sarokban lévő babzsákfotel, amire senki nem akar ülni egy party alkalmával? Máris mehet fel az egyik apróhirdetési portálra. A családi ereklyéket, természetesen hagyjuk meg.

Vásárolj akciósan

Az akciós árak a spórolás egyik legjobb barátja. Érdemes folyamatosan követnünk az akciós újságokat a kedvezményekért. Mielőtt megvásárolnánk egy-egy terméket érdemes átnézni más helyen ugyanaz a termék mennyibe kerül?

A Kupon Invázió-n is hétről, hétre összegyűjtjük a legjobb ajánlatokat, rengeteg termékhez, szolgáltatáshoz, és utazáshoz. Ezért is érdemes feliratkoznod a hírlevelünkre, mivel így nem maradsz le, ha a kiszemelt terméked akciós áron lesz elérhető.

Továbbá folyamatosan megosztjuk a hasonló segítségeket, mint ahogy ezt a cikket is.

nagy spórolási útmutató

Leave a Comment