Hogyan spóroljunk otthon több ezer forintot?

Minden hónap végén azon kapod magad, hogy szűkösen kell átvészelned ezt a pár napot? Szeretnéd már átalakítani a nappalit vagy szeretnél egy új konyhai bútort? Sokan nem is gondolják, de a vásárláson kívül a legtöbbet otthon tudjuk megspórolni.

Ha sikerül a mindennapi életünket egy kicsit átalakítani a cikkben találhatóak alapján több ezer forintot spórolhatunk meg hónapról hónapra. Egy új szemléletet kell felvennünk ahhoz, hogy meglássuk ezeket az apró dolgokat, viszont ha már belejöttünk, gyerekjáték lesz az egész.

Hogyan kezdjünk bele az otthoni spórolásba?

Az egyik legfontosabb, hogy határozzunk meg egy célt, aminek a segítségével emlékeztetni tudjuk magunkat, hogy miért is csináljuk, és mit is akarunk elérni. A legjobb ilyen módszer a S.M.A.R.T. rendszer, amely könnyen alkalmazható.

SMART Célok az otthoni spórolás során

Ilyen lehet például, hogy 2020.12.31-ig 200.000 Ft-ot fogok megspórolni, hogy meg tudjam vásárolni az új nappali kanapé-t. Ellentétben egy olyan elhatározással, hogy na már most ebben a hónapban félrerakok 10.000Ft-ot. Az utóbbi esetében könnyen csábításba fogunk esni és már akár másnap egy új pólóra vagy cipőre fogjuk költeni a félretett összeget.

Tervezzük meg a hetünket, hogyan fogunk spórolni

Ez nem csak a spórolás szempontjából egy okos döntés, de élettanilag is meghatározó szerepet játszik az életünkben. Használjuk ismét a S.M.A.R.T. rendszert, így nem fog megtörténni az az eset, hogy a munkából hazafelé csak benézek a sarki boltba, mert úgy emlékszem, hogy elfogyott otthon a tej.

Próbáljuk meg egy hétre előre bevásárolni, az alapján, hogy mit szeretnénk főzni, mi fog kelleni erre a hétre. Természetesen a gyorsan fogyó élelmiszereket – kenyér, tej, stb. – nem kell előre behalmoznunk.

A heti bevásárlást a nagyobb áruházakban végezzük el, ugyanis a sarki boltok árai átlagosan 10-20%-al is többek lehetnek, főleg az élelmiszerek terén.

Állítsuk össze a heti menüt, nézzünk körbe otthon, hogy milyen alapanyagaink vannak már meg, és ezek után készítsünk egy bevásárló listát.

Bevásárlólista a hétvégi spóroláshoz

Kattints ide, ha szeretnéd letölteni a bevásárlólistát nyomtatható formában!

Szerezd meg a bevásárlólistát!
Add meg az email címed és a neved, és azonnal megkapod a bevásárlólistát!
 
close-link

Készítsünk bevétel-kiadás táblázatot

Kattints ide, ha szeretnéd letölteni a táblázatot nyomtatható formában!

Szerezd meg a bevétel-kiadás
excel táblát!
Add meg az email címed és a neved, és azonnal megkapod a táblázatot!
 
close-link

Vezessük napi szintent a költségvetésünket, mire mennyit költöttünk. A random kávézásokat és az új dolgokat is amiket vásároltunk, ne felejtsük el felvezetni! Így szépen lassan ki tudjuk szűrni, hogy melyek azok a költségek, amelyektől meg kell szabadulnunk és látni fogjuk, hogy a spórolás otthon megéri.

OFF!

lámpák elektronikai eszközök lekapcsolása

Havi szinten több mint ezer forintot spórolhatunk meg, ha lekapcsoljuk az elektronikai eszközeinket az áramról. Ha nem használjuk – elmentünk a munkába, este lefeküdtünk, vagy éppen a nyaralásunkat töltjük – akkor feltétlen áramtalanítsunk. Húzzuk ki a dugaljzatból az eszközöket. A New York Times írása alapján a kikapcsolt állapotban lévő TV, számítógép több wattot is fogyaszt, de például a dugaljban hagyott MacBook töltő akár 27 Wattot is fogyaszthat. Ezzel nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is védeni fogjuk.

Ne dolgozzunk fél gőzzel

Ha éppen mosni készülünk rakjuk tele a mosógépet. Ha csak fél adagokat mosunk 2-3 naponta azzal csak pazaroljuk a vizet és a mosószereket is.

Már többször olvashattuk és halhattuk is, hogy a mosogatógép merőben megelőzi a kézi mosogatást. Az EnergyStar kutatása alapján sincs ez másképp. Majdnem 4x annyi pénzt spórolhatunk egy mosogatógép segítségével mintha kézzel mosogatnánk. A legfontosabb, hogy fél-fél adagokat ne indítsunk, inkább várjuk be a mosogatni valót.

Ha mégis a kézi mosogatás mellett döntünk, akkor ruházzunk be egy mosószer adagolóra. Meglepő lesz, hogy mennyivel lassabban fog kiürülni a doboz.

Gyűjtsünk esővizet otthon!

A legtöbb kertes házban fúrt kút segítségével történik az öntözés egy szivattyú segítségével, de van egy jobb megoldás is, mégpedig az esővíz gyűjtése.

Könnyen kialakíthatunk csepegtető rendszert a kertünkben és a többi növények locsolására is felhasználhatjuk. De itt még nem ér véget a történet, ugyanis akár a házban is felhasználhatjuk a gyűjtött vizet.

Köles Péter írása alapján, az otthon felhasznált víz, több mint 30%-át megspórolhatjuk, ha csak a WC öblítését vesszük és a mosást nem. Ezt különböző szürő rendszerek és tartályok segítségével érhetjük el.

Csökkentsük a hőveszteséget

A téli időszakban sokaknak duplájára is növekedhet a számla. Minél több ablak, vagy ajtó található az otthonunkban annál több lehetőség nyílik a hő távozására. A falak is ugyanilyen módon könnyen átvehetik a külső hideg hőmérsékletet, főleg ha faszerkezetes házunk van.

Helyezzünk hővisszaverő fóliát a radiátorok mögé, az ajtók ablakok falcait próbáljuk minél jobban tömíteni, és plusz nyílászáró tömítő szalagot is felhelyezhetünk. Ha biztosra szeretnénk menni kérjük ki egy szakember véleményét, ugyanis így hosszú távon tudjuk a fűtés számlát alacsonyan tartani.

Amerikában már több éve aranykorát éli az okostermosztát. Nem hiába. Ezeknek a készülékeknek a segítségével több tízezer forintot spórolhatunk meg az automatikus rendszerek és segédek segítségével.

Javítsuk meg ha elromlott

Nem működik egy billentyű? Nem akar bekapcsolni a pirítós? A legtöbb esetben egy alapos takarítás segíthet ezeken az eszközökön és nem kell azonnal egy új darabot vásárolni.

Ha nem értünk a készülékhez akkor feltétlen vigyük el szakemberhez, mielőtt mi próbálnánk meg egy-két kábelt a helyére rakni!

Több ezer forintot spórolhatunk ha a bizonytalan széket megerősítjük, a kávéval leöntött szőnyeget alaposan kitakarítjuk, vagy az eltömődött csaptelepet megjavítjuk.

Termeljünk otthon!

Ezzel nem kifejezetten spórolunk, hiszen az egyes fűszereket fillérekért kaphatjuk meg a boltban. Egyszerűen jobban fog kinézni a kertünk, vagy az erkélyünk és teljesen más íze lesz a friss oregánótól a milánóinak.

Le a cigarettával!

Akinek nem inge ne vegye magára. Sok ember nem dohányzik, viszont aki folytatja ezt a káros szokást annak súlyos tízezrei mennek el havonta, évente pedig már százezres tételről beszélhetünk. Az ablakon kidobott pénz, nem beszélve, hogy az egészségünket is szépen lassan lerombolja.

Vásároljunk akciósan!

Végül az egyik legjobb módja a vásárlásnak ha akciósan tudunk hozzá jutni a kellő darabokhoz. A Kupon Invázió-n is hétről hétre megannyi akciós termék közül válogathatsz, így megspórolva sok ezer forintot. Iratkozz fel a hírlevélre, így azonnal értesülni fogsz ha a kedvenc termékeid akciós áron érhetőek el.

Mentsd le ezt a grafikát, hogy észben tartsd a legfontosabb tippeket és oszd meg barátaiddal, hogy ők is megismerhessék, milyen egyszerűen lehet több ezer forinthoz jutni havonta, néhány egyszerű tipp betartásával.

spórolás otthon
spórolás otthon

Leave a Comment